Kotimaiset ksylitolipastillit

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Muistakaa suojautua, mutta miten?

Varmuusvarastot on käytössä. Tilauksia on eripuolille maailmaa tehty, mutta mutta.....ja vielä kerran mutta. Moni muukin maa niitä suojavarusteita tarvitsee. Emme ole tässä yksin.
Suomessa kaikki suojaimet taitavat mennä suoraan erikoissairaanhoitoon, ja menevätkin. Ei se mitään, siellä niitä todella tarvitaan. Hienoa, että hoitajat pystyvät itsensä suojaamaan, ja siten varmistuu, että kaikki potilaat saavat hyvää hoitoa.

Mutta miten perusterveydenhuollossa voidaan ehkäistä ihmisten joutumista erikoissairaanhoitoon, kun ei ole niitä suojaimia millä koittaa hillitä viruksen leviämistä, niitä ei yksinkertaisesti vaan ole.

Itse koen erittäin tärkeäksi, että pystyisimme ihan perusterveydenhuollossa ehkäisemään sitä viruksen leviämistä. Minimoimaan esimerkiksi niiden ikäihmisten sairastumisen ja tietysti kaikkien riskiryhmiin kuuluvien. Ja ehdottomasti myös varmistamaan hoitajien turvallisen työskentelyn, myös siellä perusterveydenhuollossa. Ja sen mahdollistaisi ainakin jotenkin se, että olisi niitä maskeja käytettävissä.

Ristiriitaista ohjeistusta on tullut siitä, että suojaimia pitää käyttää kaikissa asiakas kontakteissa, mutta ei sitten kuitenkaan ihan kaikissa tarvitse. Mielestäni niitä joko pitää käyttää tai sitten ei. Ei voi olla joko tai ohjeita. Muuttuvatko ohjeet sen mukaan onko suojaimia saatavilla vai ei?

Sitten kovasti risoo sellaisen ilmiön huomaaminen, että kun kaupassa on asiakas kassalla. Kirurginen suu-nenäsuojus mekein oikein puettuna. Kassalle tullessa maski vedetään sitten siihen kaulalle, että voi puhua, ja pahimmassa tapauksessa päästää ne pöpöt valloilleen siihen kaupan kassalle. Ja ai että kun pöpöt valtaavat sen maskin sisäpuolen. Eihän sitä kaulaa ole mitenkään suojattu, eli siihenhän ne lentelevät pöpöt on kiinnittyneet. Maskin kun kaulalle laittaa, niin heti on maskin kasvopuoli eli se sisäpuoli kontaminoitunut. Ja ei kun takaisin naamalle ja siitä maskistahan on sitten hyvä hengitellä suoraan itseensä  niitä pöpöjä. Ja tässä kohtaa ei enää haittaa vaikka se maski jää hieman puolitiehen, eli vain suun peitoksi. Onhan sitä nyt helpompi hengitellä kun nenä jää maskin ulkopuolelle.

Julkisuudessa on kovasti ollut juttua myös niistä itse tehdyistä suojaimista. Virkatuista ja ommelluista. Onko niistä apua vai ei. Muutama viikko sitten se oli ehdoton EI. Ja nyt muutaman päivän aikana onkin kanta muuttunut siten, että kun niitä vain oikein käyttäisi, niin kyllähän ne suojaisi. Eli jos on oikea ja aseptinen käyttö niin hyviä ovat. Samoin on muuttunut esimerkiksi huivien käyttö suun edessä. Aikaisemmin siitä ei ollut mitään hyötyä, mutta nyt sekin auttaa.

Ota tästä nyt sitten selvää.

Sitten vielä se, että yksityis asiakkaat saavat apteekista ostaa paketin maskeja, ainakin joistain apteekeista. Mutta vain yksi paketti per asiakas. Jos apteekit on niitä suojia saanut jostain tilattua, miksi niitä ei voi myydä isommissa erissä vaikka vanhusten hoitolaitoksiin. Siellä niille olisi ammattilaiset käyttäjät, ja niistä olisi oikeasti hyötyä.

Uskon meidän kaikkien hoitajien keskuudessa olevan kovaa ahdistusta siitä, minkälaisessa suojauksessa sitä hoitoa olisi turvallista antaa.Se tietysti riippuu hyvin pitkälti siitä, minkälaisessa paikassa on töissä. Tällä hetkellä mennään sen mukaan mitä työnantaja ohjeistaa.

Mutta kyllä me hoitajat yhdessä tästä selviämme. Zsemppiä ja jaksamista kaikille hoitotyön tekijöille ja anteeksi tämä purkaus. Perhanan maskit tai paremminkin niiden vähyys.

Ja TÄSTÄ suoraan THL:n sivuille, jossa oikeaa tietoa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti